Laauw+ community | Het verhaal van The Voice winnaar Dany. - Studio Laauw

10 / 01 / 2022

Laauw+ community | Het verhaal van The Voice winnaar Dany.

Dany.

Het leven van een artiest. Het leven van een activist. Het leven van een persoon die durft te zijn wie hij is. Een voorbeeld voor velen. Iemand die denkt in liefde en houdt van persoonlijk contact.

Dany is jonger dan hij overkomt, al is dat natuurlijk subjectief. Hij lijkt veel volwassener dan zijn 22 prille jaren hem hebben kunnen geven. Zijn stem laat je niet alleen als hij ermee zingt ontroerd achter. Zijn zekere stemgeluid laat je tijdens een goed gesprek ook verder nadenken over dingen dan dat je deed voordat je het gesprek aanging. Hij is met zijn 1 meter 93 – zonder hakken, die hij de middag van ons gesprek wel aan heeft – een imponerende verschijning. Zijn ontwapende glimlach biedt een mooie tegenhanger voor zijn imposante lengte.

The voice

We praten over hoe hij The Voice heeft ervaren en heeft gewonnen. Het was een heel bijzondere rit, waarbij hij zelf eigenlijk al een keer of drie wilde afhaken, maar hij door zijn geliefde gepusht werd om door te gaan. Dat pushen had hij nodig tot hij tijdens de blind auditions ‘Haleluja’ in het Arabisch zong. Vanaf daar ging het vaker als vanzelf dan met veel moeite. Het enige wat op een gegeven moment vermoeiend werd, was dat heel Nederland iets van hem begon te vinden. En dat iedereen ook vond dat ze die mening ook in zijn gezicht mochten smeren. Daar moest hij heel erg aan wennen. Dany is niet van steen. Niemand is van steen.

Wat weinig mensen over hem weten

Als we hem vragen wat weinigen over hem weten, komt Dany met een net zo leuk als opmerkelijk antwoord: “Ik ben Nederlands kampioen kungfu geweest toen ik 14 was!” Hij voegt eraan toe dat hij best een open boek is, dus dat hij denkt dat mensen voor de rest vast een goed beeld hebben van wie hij is.

Waar kan Dany intens van genieten?

Dany houdt van veel dingen. Zingen natuurlijk. Maar ook fashion; als hij een goede outfit aan heeft kan hij daar blij en zelfzeker van worden. Het is een doel op zich om ooit een kledinglijn te ontwerpen. Maar ook van lekker eten en met warm weer aan een zwembad liggen. “Maar ook make-up, fotografie, dansen, koken en op zijn tijd teringhigh worden kan ik erg van genieten, haha! En warm weer en regen, die geur van regen op warm asfalt heeft iets.” Sluit hij af.

Het allerkutste wat er bestaat is..

Het allerkutste wat er bestaat is..
Hierover hoeft hij niet lang na te denken: “Ongelijkheid. Ik denk dat ongelijkheid overkoepelend kut is. Discriminatie, racisme, homofobie, islamofobie, seksisme, vind ik verschrikkelijke dingen. Allemaal vindt dat de roots in ongelijkheid wat gevoed wordt door onwetendheid en een gebrek aan inlevingsvermogen. Dat mag van mij echt in een spreekwoordelijke vulkaan gestort worden als dat kon.”

Waar Dany bekend om staat in zijn directe omgeving?

Lachend: “mijn grote mond.” Dany is volgens zijn omgeving degene die ruzie maakt met iedereen. Dat komt volgens hemzelf waarschijnlijk omdat hij altijd zegt wat hij denkt en onrecht nooit kan laten passeren zonder het aan te kaarten. Wij denken dat het feit dat hij kungfu-master én twee meter lang is mee kan spelen in het feit dat hij niet bang is.

Wanneer kun jij jezelf niet zijn Dany?

“Als ik reis, dan kan ik mezelf niet altijd zijn. Er zijn maar 24 landen op deze wereld waar ik legaal mag trouwen. In heel veel landen staan nog hoge straffen op een deel van wat ik ben. Ik heb veel affectie met het Midden-Oosten, maar als ik daar ben moet ik echt letten op wat ik doe en hoe ik me kleed, dus kan ik echt mezelf niet zijn.” Hij wijst naar zijn hakken en vervolgt: “deze kan ik bijvoorbeeld echt niet dragen. Voor de duidelijkheid, dat iemand gay is kun je niet zien, maar gay culture kun je heel goed zien. Die manier van uiten is onderdeel van wie ik ben en dat moet ik dan aanpassen. In kleinere steden in Nederland merk ik ook dat ik mezelf aan moet passen, omdat daar de acceptatie nog lang niet zo groot is als in bijvoorbeeld de randstad. En zelfs ook daar zijn er buurten waar het niet kan. Dat is moeilijk, dat topografie bijna bepaalt of ik wel of niet mezelf kan zijn. Dat voelt soms beklemmend. Soms voelt het bijna alsof mezelf zijn en mezelf op mijn manier uiten een soort peaceful protest is. Wat natuurlijk raar is. Iedereen zou zichzelf overal moeten kunnen zijn.”

Mensen die geen last hebben van dit gegeven, wat zou je hen mee willen geven?

“Ik ga als mezelf over straat. Ik ben mij. Ben jezelf ook. Leef. En laat mij leven. Dat is toch het meest gezellig.”

Label

Dany is niet zijn label. Dany is veel meer. Dany is een charmante man met een prachtige stem, een groot hart en een felle mening die hij niet schroomt te delen. Dany vormt bij ons een van de velen die meedoet aan de ‘I’ll Carry Your Bag’ campagne. Hiermee vertellen we de verhalen van mensen uit alle hoeken van de samenleving en laten we diegenen vervolgens de vrije hand om een Laauw+ rugzak te customizen. Ook laten we iedereen een goed doel uitkiezen waar 10% van de opbrengst van zijn of haar tas aan gedoneerd zal worden. Dany’s goede doel is Transvisie, een organisatie die zich bezighoudt met zorg en welzijn van transgender mensen, volwassenen, jongeren en kinderen.

Do you carry Dany’s bag?

Dan steun je niet alleen hem, maar ook het gedachtegoed dat het voor iedereen prima is om zichzelf te zijn én natuurlijk Transvisie. En het feit dat je dan een hele vette, leren rugzak op je rug hebt geeft daar dan blijk van.

Dany’s design

Dany: “Ik houd eigenlijk al heel mijn hele leven van high-fashion en de iconische emblemen en patronen die daar bijhoren. Denk aan merken als Gucci, Guess, Louis Vuitton. Tegelijkertijd vind ik het fijn als iets er heel zacht en vriendelijk, gay en vrouwelijk uitziet. Daar speel ik graag mee. Toen ik in Spanje woonde werd ik vaak mariposa genoemd, wat Spaans is voor vlinder. Het combineren van die zachte aard van de vlinder met het iconische van een high-fashion patroon heeft geleid tot dit repeterende vlinder design. Het vlinderpatroon is overigens voortgekomen uit het logo ‘DB’, wat staat voor Dany Blue. Dat is de naam van mijn yet to be born fashion brand!”

Koop nu de Laauw+ Backpack Dany!

Don't miss anything?

Sign up for our newsletter